Waarom denken de mensen dat een vrijdag de dertiende een ongeluksdag is?

Jezus is op een vrijdag gekruisigd. En bij het laatste avondmaal waren 13 personen aanwezig.

Een tweede verklaring is te vinden bij vrijdag 13 oktober 1307. Op die vrijdag liet de Franse koning Filips IV, de orde van de tempeliers (bekend van de Da Vinci code) ontbinden omdat ze schuldig zouden zijn aan ketterij. In werkelijkheid was hij jaloers dat de Tempeliers hem geweigerd hadden om toe te treden tot hun orde. Filips IV deed dit met toestemming van Paus Clemens V, de paus die hij ook aan de macht heeft geholpen.

Tenslotte wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

Je kan het soms niet begrijpen maar, het bijgeloof van miljoenen mensen heeft invloed op de economie. Zo verzuimen in de Verenigde Staten opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Ook hebben veel gebouwen geen 13e verdieping waardoor liften moeten worden aangepast.

Nog een (grappige) anekdote: op 13 augustus 2004 overleed een bijgelovige Roemeen die die dag de deur niet uit wilde, omdat hij bang was een ongeluk te krijgen. Artsen van de EHBO verklaarden dat de man was gestoken door een wesp van een in Roemenië zeldzame soort, waarvan de steek uiterst giftig is. Ik ben zelf niet zo bijgelovig, voor mij moet het geen vrijdag de dertiende zijn om ongeluk te hebben 😦
Toch hoop ik dat jullie niet teveel pech hebben vandaag.

Bron: Wikipedia

Advertenties