Op het boekenbal in Amsterdam is een nieuw leesteken voorgesteld. Het gaat om een leesteken om ironie duidelijk te maken. Bloggers, schrijvers en chatters kunnen nu dus ironische opmerkingen maken, zonder dat de lezer in de war geraakt. Het leesteken werd ontworpen door het internationale ontwerperscollectief Underware en komt op vraag van van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Volgens de stichting is er veel vraag naar zo’n teken. CPNB is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Boekenverkopersbond, de Groep Algemene uitgevers en de vereniging van Openbare Bibliotheken. Ze zijn al actief sinds 1983 en hebben twee grote doelstellingen: een commerciële om de mensen aan te zetten om meer boeken te kopen, en een idealistische om de mensen meer te doen lezen in het algemeen. Het ironieteken is vrij down te loaden via het internet.

Een swingend uitroepteken, hoe origineel van het ontwerperscollectief!

Ik vind het persoonlijk wel een goed initiatief dat ze zo’n teken invoeren, maar wat denken de bloggers ervan? Hebben jullie nood aan dit teken? Of is de fun van ironie dat het niet duidelijk is voor de mensen of je serieus bent of sarcastisch?

En off-topic: wie heeft er onlangs nog zo’n goed boek gelezen dat je het mij kan aanraden? (Liefst niets van een overschatte schrijver als Dan Brown of Pieter Aspe :p)

Advertenties